Hulp bij lenen

Heb je een vraag over hoe je materiaal kunt lenen, verlengen, betalen, reserveren en aanvragen? Vind hier je antwoord.


Lenen

Kan ik boeken lenen zonder bibliotheekpas?

Nee, je kunt wel de Iguana app gebruiken.

Hoeveel materialen mag ik lenen?

 • Bekijk het abonnementenoverzicht voor het aantal boeken dat je mag lenen per abonnement.
 • Met een Luxe abonnement mag je de boeken 6 weken houden. Met de overige abonnementen 3 weken.
 • Geleende materialen kun je 1 keer per 3 weken verlengen, tenzij ze gereserveerd zijn.
 • Je kunt met jouw pas boeken lenen en inleveren bij alle Bibliotheken in de provincie Gelderland.
 • Sprinters (nieuwe boeken) mag je 2 weken gratis lenen, deze kunnen niet verlengd worden.

Lees meer informatie over de voorwaarden van jouw abonnement: Budget, Standaard, BoekStart&Jeugd, Luxe, Vakantie/Proef of Lees & Luister digitaal.

Is er een haal- en brengservice voor ouderen?

Ja met onze Boek aan Huis-service heeft u de gewenste boeken snel in huis. Een vrijwilliger neemt de wensen voor het genre boeken met u door en maakt een afleverafspraak wanneer hij/zij de boeken komt brengen.
De service is bedoeld voor mensen die niet (meer) mobiel zijn door ouderdom of fysieke beperking.

Lees meer over Boek aan Huis of vul het contactformulier in.

Er staat een boek op mijn pas die ik al heb ingeleverd. Wat nu?

Het uitleensysteem is leidend en je bent verantwoordelijk voor een boek zolang het op je pas staat. Je kunt hiervoor langskomen bij de balie van de bibliotheek. Wij kunnen het boek dan verlengen om de tijd te geven het te vinden. Vaak komt het boek binnen die drie weken boven tafel.


Verlengen

Hoe kan ik materialen verlengen?

Je kunt materialen verlengen op onze website of via de Iguana app.

Verlengen op onze website

 • Om je materialen te verlengen, meld je je aan bij Mijn Bibliotheek
 • Klik op ‘Materialen thuis’
 • Vink aan wat je wilt verlengen
 • De nieuwe leentermijn gaat direct in op het moment dat je verlengt en dus niet vanaf de oorspronkelijke inleverdatum
 • Let op: wanneer een materiaal niet verlengd kan worden, staat deze niet aangevinkt. Bij de titel staat vermeld waarom deze niet verlengd kan worden
 • Vink eventueel uit wat je niet wilt verlengen
 • Klik vervolgens bovenaan: geselecteerde uitleningen. Je krijgt te zien welke materialen verlengd zijn

Log in om te verlengen

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen verlengen?

 • Verlengen kan door met je pasnummer en wachtwoord in te loggen in 'mijn menu' en vervolgens te kiezen voor 'uitleningen en verlengen'. Vink vervolgens de media aan die je wilt verlengen en klik op 'Verleng geselecteerde uitleningen'. Wanneer je alle media wilt verlengen die in jouw bezit zijn, klik je op 'Verleng alle uitleningen'
 • Je kunt media maximaal 1 keer met 3 weken verlengen. De verlengperiode sluit aan op de uitleentermijn die voor het abonnement dat je hebt, van kracht is.
 • Verlengingskosten per abonnement (per exemplaar): Budgetabonnement €1,50, overige abonnementen: gratis
 • LET OP: Media die door andere leden zijn gereserveerd, kunnen niet verlengd worden
 • Sprinters (nieuwe boeken) kun je niet verlengen

Log in om te verlengen


Betalen

Wat betaal ik als ik te laat ben?

Je betaalt € 0,25 te laat-geld per item per openingsdag  

Circa 3 weken na het verstrijken van de uitleentermijn wordt een 1e herinnering gestuurd en twee weken later de 2e herinnering.

Als de materialen na deze herinneringsberichten nog niet ingeleverd zijn, wordt er een nota met te-laat-geld en administratiekosten à € 2,75, gestuurd. Worden de materialen dan nog niet ingeleverd, dan wordt er een herinneringsnota gestuurd.

Als er na deze herinneringsnota niet betaald is of de materialen niet zijn ingeleverd, wordt de vordering overgedragen aan een incassobureau. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Hoe kan ik betalen?

Je kunt openstaande bedragen in de Bibliotheek betalen bij de betaalautomaat, met je pinpas of met tegoed. Als lid kun je een tegoed op je pas zetten waarmee je bijvoorbeeld verlengkosten of te-laat-geld kunt betalen. Je kunt zelf aangeven waarvoor het tegoed gebruikt mag worden.
Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je kind zelfstandig de Bibliotheek bezoekt maar nog geen eigen pinpas heeft.

Het plaatsen van een tegoed op een bibliotheekpas kan per pin via de betaalautomaat in de Bibliotheek of vanuit huis door middel van iDEAL. 

Beëindiging abonnement
Wanneer je jouw abonnement beëindigt en nog een tegoed op de pas hebt staan van minimaal € 2,50 wordt dit bedrag automatisch teruggestort op uw rekening. Wanneer je tussentijds het tegoed wenst te ontvangen, wordt hiervoor € 5,- administratiekosten in rekening gebracht.

Wat doe ik als ik mijn pas kwijt ben?

Ben je jouw pas kwijt? Je kunt dan het best contact opnemen met de Bibliotheek Barneveld via het contactformulier. Een vervangende pas bij verlies of diefstal kost € 6,25. Met de Iguana app kan je zonder pas je bibliotheekzaken regelen.

Moet ik betalen als een boek beschadigd of kwijt is?

Is een boek beschadigd of kwijtgeraakt terwijl het op je pas stond? Dan rekenen wij een boekvergoeding van €15,- Wij schaffen van deze boekvergoeding een nieuw boek aan voor in onze collectie.

Kan ik voor mijn gezinsleden betalen?

In Mijn Menu en de Iguana-app kunt u via één account ook voor andere gezinsleden verlengen/betalen. Hiervoor moeten machtigingen aangemaakt worden. Zijn de machtigingen aangemaakt in de Iguana-app, dan zijn deze ook te gebruiken in Mijn Menu en omgekeerd. 


Reserveren & aanvragen

Hoe reserveer ik materiaal?

Het reserveren van materialen van de Bibliotheek is gratis. Reserveren kan via de catalogus op onze website. Via de zoekbalk bovenaan (onder het menu) geef je een zoekterm in. Klik vervolgens in de resultatenlijst op de gewenste titel en ga door naar ‘Reserveren’.

Log in met je pasnummer en wachtwoord (zie: Inloggen in 'Mijn Bibliotheek', hoe werkt dat?). Kies de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen. Natuurlijk kan je ook reserveren aan de balie in de Bibliotheek. Hiervoor kun je terecht van dinsdag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur.

Hoe vraag ik materiaal aan uit andere Openbare Bibliotheken?

Is het materiaal dat je zoekt niet aanwezig in de collectie van de Bibliotheek Barneveld, Kootwijkerbroek of Voorthuizen?

Zoek dan eerst verder in de collectie van de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken. Let op, deze reservering kost de Bibliotheek geld. We bieden deze service graag, maar waarderen het als je de reservering wel ophaalt.

Is het materiaal ook daar niet aanwezig? Zoek dan verder in de Landelijke catalogus (materialen van andere openbare Bibliotheken in Nederland, via 'Aanvragen', hiervoor moet je een vergoeding betalen).

Deze mogelijkheden vind je in het menu 'Opties' van de catalogus. Heb je de gewenste titel gevonden? Klik dan op 'Deze titel aanvragen (niet gratis)' en doorloop de stappen in Mijn Bibliotheek.

Hoe vraag ik materiaal aan uit Universiteitsbibliotheken?

Via WorldCat Discovery kun je wetenschappelijke boeken lenen die onze vestigingen van de Bibliotheek Barneveld niet hebben. Je vindt via deze zoekmachine boeken van universiteitbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld. Alle boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je lenen.

 • De gereserveerde boeken mag je 3 weken lenen
 • Wij brengen €5,- in rekening per aanvraag. Je betaalt bij ons aan de balie als je het boek komt afhalen.

Lees meer